17 lutego 2018 w Świetlicy Wiejskiej w Brzezinach odbyły się Warsztaty Kulinarne i Warsztaty Ekonomiczne w ramach działań towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa - Podprogram 2017. Warsztaty zrealizowane zostały przez trenerów Caritas Diecezji Kieleckiej a beneficjentami były osoby korzystające z pomocy żywnościowej POPŻ.
W pierwszej części szkolenia beneficjenci mogli zapoznać się z wiedzą na temat mądrego zarządzania budżetem domowym, prawami konsumenta a także chwytami reklamowymi stosowanymi przez producentów żywności. Ważnym tematem, który wywiązał ożywioną dyskusję był skład produktów a także szkodliwość niektórych substancji konserwujących i wzmacniających smak.
Druga część szkolenia została przeprowadzona w postaci praktycznych warsztatów. Uczestnicy uzyskali wiedzę na temat zastosowania ziół w kuchni a następnie pod nadzorem trenera przygotowali smaczne i niskobudżetowe potrawy. Wykorzystując produkty otrzymywane w ramach pomocy żywnościowej, wyczarowali przepyszne dania. Kulminacyjnym punktem programu była wspólna degustacja przygotowanych potraw i wymiana praktycznych uwag.
Warsztaty cieszyły się dużym powodzeniem, dla wielu osób była to jedyna możliwość integracji lokalnej, nawiązania nowych znajomości a także zdobycie praktycznie wiedzy.